Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i gamla fotbollshallen som nu är mässhall och hör om framtiden för fotbollstältet. Foto: Ida Thellenberg SVT

Kommunen överlät fotbollshallen till eventbolag – ungdomslag i hela Umeå drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har överlåtit gamla fotbollshallen på Nolia till kommunens eventbolag Nolia AB som samägs med Piteå kommun. Förutsättningen för beslutet var att ett fotbollstält och Thoren Arena skulle ersätta fotbollshallen – men tältets framtid är nu högst osäker.

– Utredningen ska vara klar till årsskiftet, sedan är det upp till politikerna att bestämma om tältet ska sättas upp, säger Anders Linder, driftchef på Umeå fritid.

Under 2019 genomförde Umeå kommun en upphandling av de nya anläggningarna, fotbollstältet och fotbollshallen Thoren arena och multihallen på Nolia. Den upphandlingen innebar att det tillkom ungefär 12 825 kvadratmeter inomhusyta vintertid för fotbollen.

Som en del i finansieringen beslutades att den gamla fotbollshallen på Nolia helt och hållet skulle överlåtas till Nolia AB för att nyttjas för event och mässor året runt. I augusti i år tog eventbolaget över hallen – men något fotbollstält finns ännu inte uppsatt och kommer heller inte sättas upp under årets vintersäsong.

– Vi jobbar just nu med att utreda och ta fram förslag på permanent placering för tältet men det är många faktorer som ska stämma, säger Anders Linder, driftschef på Umeå fritid.

Konkurrens om halltider

Enligt fritidschef Stefan Hildingsson har hallkapaciteten fördubblats även utan fotbollstältet på grund av Thoren arena. Men den nya fotbollshallen är främst till för att nyttjas av elitlagen. Andra lag i kommunen kan få enstaka tider i Thoren Arena.

För ungdomslagen och juniorlagen innebär avsaknaden av fotbollstältet att man nu får jaga tider i idrottshallarna i kommunen – och detta i konkurrens med innebandyn och friidrotten, som förlorat hallkapacitet när taket på Nolias friidrottshall nu renoveras.

Hur ska alla rymmas?

Friidrottshallen är stängd men det har också tillkommit hallar de senaste åren. Friidrotten drabbas ju hårt eftersom det bara finns en friidrottshall i kommunen och de tvingas konkurrera med andra klubbar om inomhushallarna, säger Anders Linder.

Kommunen betalar tälthyra

I nuläget betalar kommunen hyra för fotbollstältet trots att det inte används utan ligger nerpackat i ett förråd.

Varför överlät ni gamla fotbollshallen till Nolia fastän fotbollstältet inte är på plats?

– Det går alltid att diskutera men hyran vi får in från Nolia behövs ju som en del i att bekosta nya Thoren arena, säger Anders Linder. 

Följ med in i gamla fotbollshallen som nu är mässhall och hör om framtiden för fotbollstältet, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.