Foto: SVT

Umeå: Kommunen storsatsar på cykelöverfarter

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar Umeå kommun på fler cykelöverfarter. Det betyder att bilisterna ska lämna företräde för cyklister. Tanken är att det ska bli tryggare att cykla i staden.

I Umeå cyklar en tredjedel av invånarna till arbete och skola. Det gör Umeå bäst i Sverige. Men när många cyklister ska trängas med många bilar kan det bli problem.

Ett särskilt riskfyllt ställe för cyklister i Umeå är övergångsstället vid Kungsgatan/Östra Kyrkogatan. Här har ett flertal incidenter inträffat och ett oräkneligt antal svordomar och fula gester har slungats mellan bilister och cyklister.

13 cykelöverfarter innan årsskiftet

På Östra-Kyrkogatan finns Umeås första cykelöverfart, och nu storsatsar kommunen på fler. Innan årsskiftet ska det finnas 13 cykelöverfarter i Umeå.

– Ja, det är vår förhoppning. Att det kommer på lite fler platser. Det är en successiv utbyggnad så att säga, berättar Katarina Bergström, trafikplanerare Umeå kommun.

Cyklisten: ”Bilisterna är ett strå vassare”

Grunden för cykelöverfart-skylten är den klassiska Herr Gårman-skylten fast med en cykel. Cykelöverfart betyder att bilisterna ska lämna företräde till cyklisterna.

Men trots att bilar är hårda och cyklister mjuka så verkar flertalet av de vi pratat med tycka att bilisterna överlag sköter sig bra, medan många cyklister tar på tok för stora risker.

– Jag tycker att bilisterna är ett strå vassare. men det kanske beror på att många cyklister är unga och har inte körkort och tänker därför inte på att det kan vara svårt att hinna se dem ibland. Så bilisterna tycker jag sköter sig bra, säger Anna-Märta Hillörn, för dagen cyklist men också bilist.

”Sök ögonkontakt”

Sist några goda råd till Umeås cyklister från kommunens trafikplanerare.

– Sök ögonkontakt med bilisten. Har han sett mig och har vi sett varandra? Kan jag passera, säger Katarina Bergström.

Fakta: Planerade cykelöverfarter i Umeå:

Storgatan/Ängesvägen

Storgatan/Brogatan

Ridvägen/Brogatan

Enbärsvägen

Bryggargatan/Kronovägen

Bryggargatan/Domarevägen

Lasarettsbacken

Petrus Laestadius väg/IKSU

Axtorpsvägen/Axtorpsvägen

Östra Kyrkogatan/Villavägen

Östra Kyrkogatan/Skogsbrynet

Östra Kyrkogatan/Sandbackavägen

Uttervägen

Björnvägen/Östra Kyrkogatan

Källa: Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.