Kommunen kan inte kräva att det görs en orosanmälan – men uppmanar nu polisen att överväga orosanmälan när föräldrar köper sex. Foto: Arkivbild: Gorm Kallestad, TT

Kommunen vill se orosanmälan när föräldrar köper sex

Publicerad

Individ- och familjenämnden i Umeå vill att polisen alltid ska överväga att göra en orosanmälan för barn till föräldrar som köpt sex, det beslutades i veckan.

Individ- och familjenämnden vill så långt som möjligt säkerställa att barn inte far illa och därför uppmanar man nu polisen att alltid överväga att göra en orosanmälan när det visar sig att en förälder gjort sig skyldig till köp av sexuell tjänst.

– Vi ser allvarligt på den här typen av brott och vill att andra myndigheter också gör det, säger Andreas Lundgren (S) som är ordförande i nämnden.

Bra samarbete med polisen

Kommunen kan inte kräva att det alltid görs en anmälan, eftersom varje fall måste bedömas enskilt, men med den här uppmaningen hoppas man att det läggs större tyngd på bedömningarna eftersom det är ett sexualbrott. Görs en orosanmälan, så kan socialtjänsten göra en utredning.

– Vi har ett bra samarbete med polisen i Umeå, men vi vill skicka med att det här är inte är brott man ska ta lätt på, på grund av oro för barnens situation, säger Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer