Banderoller har hängts upp på olika platser i Umeå med anledning av Bostadens avyttring, här på Mariehemsvägen. Foto: SVT

Kommunens försäljning av lägenheter olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Umeås beslut om Bostadens utförsäljning av 1600 kommunala lägenheter var olagligt. Detta slår nu Förvaltningsrätten fast.

Förvaltningsrätten upphäver kommunfullmäktiges beslut om att godkänna försäljning av en del av AB Bostadens fastighetsbestånd. Anledningen är att informationen om beslutet var för otydlig.

– Det ska annonseras så att kommunmedborgarna har en chans att se vad som är på gång. Men här kunde man inte läsa ut vad det handlade om. Därför har vi upphävt beslutet, säger Karin Granholm, rådman på Förvaltningsrätten.

Bostadens utförsäljning

Måste ta nytt beslut

Kommunfullmäktiges beslut har överklagats av 15 personer.

– Vill de besluta om en försäljning måste de ta ett nytt beslut i kommunfullmäktige, säger Karin Granholm.

Sedan tidigare är det klart att affären ska tas om i kommunfullmäktige nästa vecka.

– Vi vill snabba på affären. Vi har låtit jurister titta på det och de har gett oss råd att göra så här, har Hans Lindberg (S), tidigare sagt till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet