Vännerna Mattias Lundgren, i grön jacka, och Olle Mattiasson, i blått, är två av de nio vännerna som ska bestiga Kebnekaise tillsammans. Foto: FilmUs

Kompisgänget bestiger Kebnekaise för funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Lundgren från Bygdsiljum, numera boende i norska skidorten Trysil, är en av nio kompisar som tillsammans ska bestiga Kebnekaise och åka skidor når från bergstoppen. Och vad är haken? En av bergsbestigarna är Olle Mathiasson – CP-skadad sedan födseln men som älskar äventyr, skidåkning och friluftsliv. Nu ska vännerna hjälpas åt att bestiga Kebnekaise ihop.

Mattias Lundgren sitter i bilen för att övernatta i föräldrahemmet i Bygdsiljum under resan upp till Kiruna där de nio vännerna ska samlas. På tisdag ska kompisgänget göra något som många personer aldrig lyckas med under sin livstid – att bestiga Kebnekaise, Sveriges högsta bergstopp, och sedan åka skidor ned för toppen. Resan har kompisarna planerat i 1,5 år och går under namnet ”En skidtur för livet”.

Han och Olle har åkt skidor tillsammans i sex år, men Mattias bakgrund som skidlärare sträcker sig längre bak än så. Allt började hemma i Bygdsiljum år 1995 då han som 16-åring började lära sig om funktionell skidåkning och startade sin skidlärarkarriär. Och kärleken till skidåkning är fortfarande stark.

– Vi och resten av gänget brinner för att inspirera och motivera andra att åka skidor. Skidåkning är en otrolig grej, för det är något alla kan göra, berättar Mattias.

Föddes med CP-skada

Vännen Olle Mathiasson, en av resans deltagare, har en CP-skada som han fick i samband med födseln då han fick syrebrist. Olle kan inte gå själv, utan sitter i rullstol och använder kryckstavar när han åker skidor.

– Man kan hjälpa honom fram, men han behöver alltid assistans. När vi åker skidor så kör han en sit-ski, en skidvagn med en skida på, vilket man kan köra själv med kryckstavar. Olle åker dock ofta genom att använda överkroppen och luta sig. Men han behöver lite hjälp också, så jag kan åka efter i en ledsagarbygel, förklarar Mattias.

Åtta av de nio vännerna som gör resan är i grund och botten skidlärare. Vissa har slutat jobba i branschen, men alla är aktiva skidåkare. Och för första gången ska de ge sig ut på en minst sagt utmanande expedition där de nu ska ta med vännen Olle upp till Kebnekaises topp.

– Vi kommer behöva hjälpa honom upp. På vägen upp kommer han sitta i en pulka. Vi skojar lite om att man använde sig av häst och vagn förr i tiden, men nu är hästarna upptagna och det är därför vi drar själv, skrattar Mattias.

Vill inspirera människor till att åka skidor

Två av killarna kommer fotografera och dokumentera hela jungfruexpeditionen, vilket också är en del i syftet med resan:

– Vi vill motivera och inspirera andra med funktionsnedsättning att ta sig ut och testa på skidåkning. Men lyckas vi motivera ”Kalle Karlsson” som sitter i sin lägenhet i Stockholm att bara ta sig ut till en skidbacke och testa på det, då har vi lyckats med vår resa, säger Mattias.

Huvudpersonen i det hela, Olle, kommer flyga till Kiruna tillsammans med sin mamma för att vara så utvilad som möjligt inför bestigningen.

– Vi är så peppade allihopa. För några dagar sedan berättade Olle att det var lite pirrigt och nervöst för honom när det närmade sig, men idag har han suttit och bara väntat på att få åka iväg, klar med rullstolen ut genom dörren i stort sett, berättar Mattias Lundgren.

På tisdag kommer det nio man stora sällskapet att göra sitt försök att bestiga berget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.