De stulna konstverken som stals från Nordanå konstcentrum är utformade som vägskyltar, och det sammanlagda värdet uppgår till cirka 45 000 kronor. Foto: Skellefteå konsthall/SVT

Konstverk stulna från Nordanå kulturcentrum

Uppdaterad
Publicerad

Tre verk av konstnären Mikael Richter har stulits från Nordanå kulturcentrum. Nu efterlyser Skellefteå konsthall verken på sina sociala medier. – De här konstverken har stor betydelse för många i Skellefteå, det är viktigt för oss att de kommer tillbaka, säger Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef i Skellefteå kommun.

Konstverken är utformade som vägskyltar med budskapen ”Allt förlöper fint”, ”Du är så mycket bättre än du tror” och ”Allt kommer att bli bra”, och det sammanlagda värdet uppgår till cirka 45 000 kronor.

Stölden uppmärksammades i torsdags. Samma dag anmälde kommunen stölden till polisen.

– Verken är ordentligt fastsatta, så det är nog inget hastverk, säger Mikke Ejrevi, som hoppas att konstverken kommer tillbaka i kommunens ägo nu när efterlysningen sprids på sociala medier.

– Det kan ju vara ett oskyldigt bus som har gått över styr. Vi hoppas att det är nån som ser den här efterlysningen och inser att det är bäst att lämna tillbaka konstverken.

Det är inte första gången som Mikael Richters konstverk på Nordanå har kommit på villovägar. I slutet av 2018 försvann ”Allt kommer att bli bra” när en parkeringsvakt misstog konstverket för skadegörelse. Den gången kom dock skylten tillbaka när parkeringsvakten insåg sitt misstag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer