Ungefär 30 personer samlades utanför kyrkan för en tyst manifestation. Foto: Privat

RFSL protesterade utanför kyrka – mot kontroversiell talare

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen talade en kontroversiell företrädare för Oasrörelsen i en av Svenska kyrkans församlingar i Skelleftehamn. Utanför kyrkan protesterade flera människor som konfronterades av besökare.

– En handfull kom fram och ville frälsa oss. En person ville omvända oss, säger Linnéa Wikman, ordförande för RFSL i Skellefteå.

Oasrörelsen är en fristående del av Svenska kyrkan. Under helgen håller de konferens i S:t Örjans församling i Skellefteåhamn. Där talar bland annat en kvinna som tidigare jämfört homosexualitet med ett drogmissbruk.

Under lördagen protesterade ett 30-tal personer från RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, utanför.

– Vi gör det som en markering. Det känns viktigt att göra något och visa att det här är inte okej. Jag är besviken och förvånad. Det känns extremt bakåtsträvande, säger Linnéa Wikman, ordförande för RFSL i Skellefteå.

Konfrontationer utanför: ”De ville frälsa oss”

Under manifestationen kom flera personer fram och konfronterade dem.

– Jag blev chockad för jag hade inte förväntat mig det. Någon skrek: ”It's Adam and Eve, not Adam and Steve”. En person frågade hur vi kunde leva som vi gör när vi vet att vi kommer till helvetet, säger Linnéa Wikman.

Tar avstånd

Sten-Arne Burman (S), ordförande i församlingens kyrkoråd tar avstånd från detta och tycker inte att Oasrörelsen ska få tala i kyrkans lokaler.

– Vi tycker inte att de ska få vara där och står inte bakom det här. Vi inkluderar alla människor och då ska vi inte ha sådana verksamheter i kyrkan som går emot det. Vi  känner oss inte tillräckligt informerade om detta, säger Sten-Arne Burman (S).

”Givetvis tråkigt”

Kyrkoherden för S:t Örjans församling, Mats Lindberg, menar att de personer som motmanifesterade inte tillhörde helgens konferens.

– Jag tycker det är viktigt att det framkommer. Det är ju givetvis tråkigt med sådana kommentarer som sårar, säger Lindberg med anledning av att RFSL fått kommentarer som menar på att de kommer att hamna i helvetet på grund av sin livsstil.

Kyrkoherden tycker däremot inte som kyrkorådets ordförande Sten-Arne Burman (S), utan menar att det var rätt att personer ur oasrörelsen fick tala på pingstkonferensen.

– Jag tycker det, vi är inte en åsiktsgemenskap utan en trosgemenskap. Vi brukar inte göra några större bakgrundskontroller, utan här blev de inbjudna för sin kunskap om pingsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.