Foto: Polisen

Körde grovt rattfull med lastbil i bostadsområde – åtalas för vansinnesfärd

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man åtalas för att ha tagit en lätt lastbil och kört grovt rattfull med den i hög hastighet på gångbanor i centrala Lycksele.

Under vansinnesfärden ska mannen även försökt köra på två poliser i en polisbil.

Poliserna fick till slut stopp på mannen genom att preja honom av vägen.

Det var under motorveckan i Lycksele i slutet av juli som mannen misstänks ha tagit en lätt lastbil och sedan kört i hög hastighet på gång- och cykelvägar i tättbebyggt område. Enligt åtalet ska han vid ett flertal tillfällen gjort kraftiga svängar så att fordonet var nära att välta in på tomter där människor vistades.

Polisen tog upp jakten och mannen ska då ha tvärbromsat för att få polisbilen att kollidera med lastbilen. I förhör har polisen uppgett att lastbilen körde i en hastighet upp till 100 km/h i ett bostadsområde.

Polisen spärrade av vägen

För att få stopp på mannen valde poliserna att spärra av vägen med hjälp av polisbilen. Men istället för att stanna ska mannen enligt åtalet ha ökat farten och ha fortsatt rakt mot polisbilen som poliserna satt i.

– Jag vet inte om jag sa det högt eller tänkte för mig själv, ”nej nu smäller det”, skriver polisen i förundersökningen.

Precis innan kollisionen hann poliserna backa undan bilen. Enligt åtalet hade händelsen kunnat resultera i svår kroppsskada eller död för poliserna.

Hamnade i diket

Till slut lyckas de få stopp på mannen genom att trycka lastbilen av vägen så att den välter och hamnar i diket. Mannen hade 1,75 i promille när han stoppades.

Mannen åtalas för tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt rattfylleri, olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik, försök till grov misshandel och skadegörelse, vid Lycksele tingsrätt.

Mannen uppger att han har minnesluckor från kvällen. Men han har i förhör erkänt olovlig körning, rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och skadegörelse. Men förnekar försök till grov misshandel och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.