Foto: SVT/TT

Körkort – en förutsättning för att bo i länet

Uppdaterad
Publicerad

Att ha körkort är särskilt viktigt för att nyanlända ska kunna skapa ett liv i Västerbotten. Det var en av slutsatserna när Anders Kessling, statssekreterare i regeringen, var på besök i Umeå för att se hur länet arbetar med etableringen av nysvenskar.

Det har nu gått ungefär ett och ett halvt år sedan flyktingmottagandet var som störst i Sverige. Nu börjar nästa fas, att se till att de som fått asyl kommer in i samhället och får jobb och bostad. Representanter från länets myndigheter och kommuner träffades i det så kallade Migrationsrådet under fredagen. Statssekreterare Anders Kessling, som ansvarar för frågor om utrikesföddas etablering i samhället och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, var på plats.

– Det som slår mig är att det finns ett starkt och unisont engagemang framåt i länet. Och hur samarbetet mellan alla aktörer har förstärkts, säger han.

”Att ha körtkort är viktigare här”

Behoven för att kunna bo i Västerbotten skiljer sig från andra delar av landet.

– Att ha körkort är viktigare här än i andra län, säger Anders Kessling.

Norsjö kommun lyftes fram som ett gott exempel för sitt samarbete mellan kommun, försäkringskassan och arbetsförmedlingen, men också lokala företag.

– Vi måste lyckas med att ta emot våra nyanlända, det är en överlevnadsstrategi för att få fler människor i vår kommun, säger Mikael Lindfors (S) kommunstyrelsens ordförande.

Utamningen: Att få flyktingar att vilja stanna

Och det är just det, att få de nyanlända att vilja stanna i länet som är utmaningen, enligt landshövdingen.

– Det hänger på vad vi har att erbjuda. Det handlar om att skapa tillhörighet, men också kunna erbjuda utbildning och boende, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.