Peter Olofsson (S), landstingsråd. Foto: SVT

Kostnaderna för hyrläkare ökar dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för hyrläkare på hälsocentralerna skulle minska i år. Istället har dom ökat med 50 procent.

Inte nog med det så kommer också hyrkostnaderna i år att slå alla rekord.

Landstingets kostnader för hyrläkare som skulle minska i år har istället ökat – med över 50 procent jämfört med 2016.

– Läget är allvarligt. Vi kommer i år att hyra in läkare för minst 120 miljoner kronor i år mot 91 miljoner för 2016, Det är ”all time high”, säger Nicklas Vilhelmsson controller vid primärvården.

”Osund marknad”

Det är första halvåret i år som kostnaderna sprungit iväg. Framförallt handlar det om Skellefteå där många läkartjänster är vakanta på vårdcentralerna.

– Vi har en skyldighet att leverera vård. Just nu är den en fullständigt osund marknad där vi blir beroende av hyrbolagen. Det måste vi bryta med andra landsting i landet säger Peter Olofsson (S) landstingsråd.

LÄS MER: Landstinget ska göra sig av med inhyrd personal

55.000 kronor för en hyrläkare i veckan

Första halvåret i år har landstinget hyrt in läkare för 67 miljoner kronor – det är en ökning med drygt 50 procent jämfört med ifjol. Landstinget får nu betala 55.000 kr i veckan för en hyrläkare det gör 220.000 kr på en månad.

LÄS MER: Så mycket kostar hyrpersonal på din vårdcentral

Även för hyrsköterskor ökar landstingets kostnader. Första halvåret i år är hyrsköterskekostnaderna inom primärvården drygt 7 miljoner kronor, en ökning med 55 % jämfört med första halvåret ifjol.

– Det är Vilhelmina, Dorotea och Åsele som kostar pengar, säger Vilhelmsson som nu hoppas att kostnaderna stoppar upp nästa år.

Landstingsrådet Peter Olofsson (S) menar att något måste göras snabbt.

– Vi måste bryta utvecklingen snabbt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.