Alf Marklund (S), ordförande i Skellefteå Kraft. Foto: SVT

Kraftbolag blir kund och leverantör till batterifabriken

Publicerad

Kommunägda Skellefteå Kraft har producerat el via vattenkraft och tjänat bra med pengar i snart 110 år. Men de senaste årens miljardinvesteringar i vindkraft har plågats hårt av låga elpriser.

– Men vi kan få bättre lönsamhet om vi kunde lagra den elen från vindkraften i batterier, säger Alf Marklund (S), ordförande i Skellefteå Kraft.

Etableringen av en kommande batterifabrik genomsyrar all kommunal planering i Skellefteå. Men kommunägda Skellefteå Kraft hade spanat in den nya tekniken med litium – nickel – kobolt – batterier redan innan Northvolts etablering var aktuell.

Om eller när Northvolts batterifabrik börjar byggas i Skellefteå – det hänger på finansieringen -  blir fabriken elkund hos Skellefteå Kraft. samtidigt som Skellefteå Kraft blir en potentiell batterikund.

– Vattenkraften har redan sitt batteri i dammarna. Det vore fantastiskt om vi får batterier för att lagra el från sol – och vindkraft, säger Alf Marklund (S) på Skellefteå Kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken

Mer i ämnet