Foto: SVT/Patrik Samuelsson.

Kraftbolagen ser ljuset i solenergin

Publicerad

Trots många långa mörka månader per år är det i solenergi som kraftbolagen i norr ser sina framtidssatsningar – knäckfrågan är att lagra energin.

I Piteå finns vad som sägs vara landet mest effektiva solenergianläggning. Där har Piteå Energi tillsammans med forskare från Narvik satt upp ett gäng olika solcellsmodeller som följer solen.

En bit därifrån står norra Sveriges största anläggning och producerar el som räcker till femton normalvillor.

– Nu ska man inte ha en illusion om att solen täcker allt energibehov. Men vi har väldigt mycket sol här i norra Sverige, särskilt på sommaren. Dessutom ett kallt klimat som gör att panelerna fungerar mer effektivt, säger Anna Persson, som forskar om solenergi.

På gång i Skellefteå

Trots att det på de nordliga breddgraderna än så länge varit ett svalare intresse för solenergi har Piteå Energi satsat. Det har också Umeå Energi som byggt en solcellsanläggning tillsammans med Bostaden. Nu tänker även Skellefteå Kraft blicka mot skyn.

– Vi tittar på solkraft, batterier och andra installationer i hemmet nu, säger Skellefteå Krafts vd Hans Kreisel.

Hjälp från vatten

Solpanelerna blir snabbt bättre och effektivare. Nu är även en revolution kring batterier på gång, senaste exemplet är Teslas batterier i industristorlek. Skellefteå Kraft kommer ha möjlighet för energilagring.

– Vi har möjlighet att använda vattenkraften som energilager. Under förutsättning att vi kan spara vattnet till vintern, säger vd Hans Kreisel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.