Dennis Westerlund är en av de bärföretagare som nu satsar miljoner på att renovera de lokaler han hyr ut till thailändska bärplockare. I den gamla skolan i Vägsele sätter han in fler toaletter och duschar, gör nödutgångar och bygger 15 nya stugor.
– Vi har tagit in mindre folk och har mer yta nu. Här har vi gjort en utrymningsväg och vi ska bygga en glasaltan, säger Dennis Westerlund och visar oss runt.
Krav från Migrationsverket
Renoveringarna är något som han och andra är tvingade till. Annars får de inte ta hit några bärplockare. Det har Migrationsverket bestämt efter att man förra säsongen upptäckt flera urusla och brandfarliga boenden, bland annat i Hälla i Åsele. Då hotade räddningstjänsten att stänga flera boenden om de inte rustades upp.
I år är kommunerna ute och inspekterar redan innan bärsäsongen dragit igång. Boendena ska ha samma stanard som vandrarhem och är de inte okej så får plockarna inga arbetstillstånd.
– Jag tror det blir bättre boenden i år, de är ute i god tid i år, säger Eva Pettersson, miljöinspektör i Dorotea.
Tusentals bärplockare
I år kommer tusentals utländska bärplockare till Västerbotten i organiserad form. Och när de väl kommit hit kommer inspektörerna att besöka boendena igen – för att se att det inte bor fler än vad företagen har tillstånd för.
Dennis Westerlund tycker att de nya reglerna är bra – trots att det blir dyrt.
– Det känns bra att ha standard så att plockarna vill komma tillbaks. Fjolåret var en mardröm, det här är rena semestern när vi vet vad vi ska göra, säger Dennis Westerlund.