Kristdemokraterna i Storuman hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Storuman drar sig ur allianssamarbetet. -Vi tror att vi kan göra bättre nytta i opposition än i nuvarande form, säger Erik Abel Ejderud.

Allianssamarbetet har ända sen valet för ett och ett halvt år sen varit skakigt. Kritiken mot kommunalrådet moderaten Gunnar Åström har stundtals varit hård. Det är främst flera personer inom Vänsterpartiet som uttalat kritik mot Åström, samma personer som nu brutit sig ur Vänsterpartiet och med Erold Westman i spetsen bildat Kommunlistan.

Men också Kristdemokraterna har varit kritiska mot Gunnar Åström och det andra kommunalrådet vänsterpartisten Bengt-Göran Burman.

Även om Ejderud inte direkt vill kritisera kommunalråden så säger han att kristdemokraternas avhopp beror på att ledningen för alliansen inte fungerat.

-Vi tror att vi kan göra ett bättre arbete i opposition än i nuvarande arbetsform, säger Erik-Abel Ejderud och fortsätter.

-Tretton månaders allianssamarbete gör att vi nu tar det här steget. Om samma ärende tas fyra gånger i kommunstyrelsen för att någon ska ha sin vilja igenom är det något fel, säger Erik-Abel Ejderud.

Beslutet att dra sig ur togs vid Kristdemokraternas årsmöte i fredags och beslutet var enhälligt. Alliansen i Storuman hade 26 mandat och av de hade Kristdemokraterna fem. För att ha majoritet i fullmäktige krävs 21 mandat och nu är alliansen piskade att samarbeta med den andra utbrytargruppen, Kommunlistan för att få behålla makten.

Berno Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.