Arne Björnberg, ordförande för Health Consumer Powerhouse, riktar hård kritik mot det svenska sjukvårdssystemet Foto: TT/SVT.

Skarp kritik mot väntetider i vården: ”Sverige tillhör bottenträsket”

Uppdaterad
Publicerad

Arne Björnberg, ordförande för Health Consumer Powerhouse, riktar hård kritik mot det svenska sjukvårdssystemet. Sverige tillhör de länder i Europa som har absolut längst väntetider inom sjukvården, visar företagets årliga undersökning.

Långa väntetider beror inte på läkarbrist eller ekonomi, det är snarare en fråga om dåligt skötta landsting menar Arne Björnberg.

– Svensk sjukvård har bra behandlingsresultat, men vi tillhör det absoluta bottenträsket i Europa när det gäller tillgänglighet och väntetider, säger Björnberg.

Han menar att landstingens ekonomi har ganska lite att göra med hur snabbt en person kan få vård.

– Väntetider har absolut ingenting med resurser att göra, väntetider är vanskötsel av vården, säger Arne Björnberg.

Mer om Arne Björnberg:

Arne Björnberg han har en lång karriär bakom sig på olika sjukvårdsrelaterade poster.

Björnberg ledde bland annat ett rationaliseringsarbete på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå under 1990-talet. Då minskade personalen med 1000 personer. Samtidigt ökade antalet operationer.

Vissa i ledningen ansåg att Björnbergs framfart skedde på bekostnad av andra sjukhus. Björnberg sa då upp sig från tjänsten som sjukhusdirektör vid Norrlands Universitetssjukhus, i protest.

Anre Björnberg utbildade sig till kemist och under 1980-talet var han forskningschef på Boliden Mineral AB. Då skapade han rubriker när han ville köpa vattentornet i Skelleftehamn, för att bygga om det till bostäder.

Arne Björnberg har också varit ansvarig för datajätten IBM:s sjukvårdssystem i Europa och Mellanöstern och har haft liknande uppdrag åt revisionsbyrån KPMG.

Som vd för det statliga Apoteket AB blev karriären kort. Hans drastiska språkbruk och tuffa ledarstil slutade med sparken efter två år. 

– Shit happens, sa Björnberg vid det tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.