Foto: Berno Jonsson/SVT

Kritikerna: ”Alla lövträd har röjts bort – älgen äter det som finns kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Många riktar kritik mot att skogsbolagen vill skjuta bort älg för att minska skadorna på skogen. Jägare menar att det är ”Helt vansinnigt och ett djurplågeri” och Jägarförbundet anser att skogsbolagen sköter skogen på ett ensidigt sätt för att få ut så mycket vinst som möjligt – och det gör i sin tur att betesskadorna ökar.

Det finns många som är öppet kritiska till helikopterjakten på älg. För bland de totalt 80 älgarna som Sveaskog vill skjuta i Norr- och Västerbotten ingår även dräktiga kor som har halvt fullgångna foster.

– Helt vansinnigt och ett djurplågeri utan dess like, att stressa älgarna med helikopter. De måste plumsa i den hårda och djupa snön. Jag är jättekritisk till det här, säger skogsägaren och jägaren Anders Haraldsson som bor i Medelås mellan Lycksele och Storuman, i samma område som Sveaskog vill genomföra skyddsjakten.

– De har helt och hållet gått in för att få till monotona, nyansfattiga tallskogar där man har röjt bort älgens förstahandsval av föda som sälg, asp, rönn och al. Då är det inte så konstigt att älgen istället äter det som bjuds, det vill säga tallskott, menar Haraldsson.

”Vår nationalsymbol ska inte jagas från helikopter”

​I sociala medier har det riktats hård kritik mot Sveaskog och även ledningen i Jägareförbundet är kritiska.

– Det får en att känna som att älgar är något riktigt avskyvärt som vi vill ha bort från skogen till varje pris. Så får det inte vara. Älgen är ju vår nationalsymbol som innefattar stora värden och den ska inte jagas från helikopter. Absolut inte, säger KG Abramsson som är ordförande för Jägareförbundet i Västerbotten.

Hör Jägarförbundet berätta hur de tycker att man ska lösa problemet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.