Trafikverket menar att järnvägsövergången ska åtgärdas – men detta tar tid. Foto: SVT

Kritiserad järnvägsövergång ska byggas om – men det dröjer

Publicerad

Trafikverket har planer på att göra något åt den kritiserade järnvägsövergången i Holmsund. Men det här kommer att dröja.
– Det är en ganska komplicerad process och vi har ju inte diskuterat finansieringen så det ligger ju ganska långt fram i tiden, säger Anders Lundström, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket och Umeå kommuns infrastrukturbolag, INAB, har beslutat att godsbangården som ligger vid den kritiserade järnvägsövergången i centrala Holmsund ska flyttas till en planerad järnvägsterminal på Hillskär som ligger i anslutning till Umeå hamn.

Projektet ingår i länstrafikplanen som gäller från 2018 och framåt.

Trafikverket: ”Komplicerat och dyrt”

Tanken är att göra en så kallad spårsanering vid den farliga övergången i Holmsund så att endast ett eller två spår blir kvar. Då kan det bli aktuellt med någon form av planskild lösning. Men processen är enligt trafikverket komplicerad och kommer att ta tid.

– Både de formella och demokratiska processerna tar tid. Man kan tycka att det borde vara enkelt och billigt men det är ofta komplicerat och dyrt, säger Anders Lundström, projektledare på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer