Raja Thorén menar att man haft en diskussion med Stockholms stad om problemen i utbildningen. Foto: SVT

Kritiserade företaget Astar svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

En granskning som Kalla fakta gjort av företaget Astars svenskundervisning för nyanlända visar på stora brister – och företaget har anklagats för att lura kommunerna.
– Detta stämmer inte, säger Raja Thorén, ägare av företaget.

Företaget Astar som ingår i Thoréngruppen, anlitas av flera kommuner i Sverige för att lära nyanlända svenska, så kallad SFI-undervisning. Företaget har vid upphandlingen lovat högklassig undervisning med hög lärartäthet.

Men en granskning av Kalla fakta vittnar om något helt annat. En granskande reporter på programmet tog anställning som lärare på Astars utbildning på Liljeholmen, i Stockholm, och fick då vara själv med hela 60 elever.

– Det är taget ur ett sammanhang som gör att det blir fel. De kan stämma att vid ett enskilt tillfälle har en person tagit emot 60 elever men dock inte varaktigt i undervisningen, säger Raja Thorén, ägare av företaget Astar som ingår i Thoréngruppen.

”De har inte blivit lurade”

Stockholms stad har uppgett att de känner sig lurade av företaget eftersom man inte fått den undervisning man blivit lovade.

– De har inte blivit lurade. För ett år fanns det vissa brister som vi har protokollfört tillsammans med Stockholms stad. Vi har arbetat med att rätta till det, säger Raja Thorén.

Hänvisar till kvalitetsgranskningar

Företaget menar att det under hösten under några få tillfällen varit för många elever per lärare men att detta berott på sjukdom. Företaget menar att bland annat externa tillsynsrapporter och elevundersökningar visar en annan bild.

Har ni haft tillräckligt bra kvalité i undervisningen?

– Nej det tycker jag inte. Vi har inte kommit dit vi vill vara men vi har blivit bättre och kommer att bli ännu bättre, säger Raja Thorén.

Företaget skriver också att Kalla Fakta medvetet valt bort uppgifter och intervjuer. Bland annat en intervju med affärsområdeschefen för Astar. Den intervjun har företaget Astar spelat in och nu själva valt att publicera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.