”En person är i princip alltid misstänkt för brott efter en kollision. Det är någon som har gjort fel som orsakat olyckan”, säger Roger Nilsson, trafikansvarig på polisen. Elsparkcykeln på bilden är en arkivbild. Foto: SVT

Krock mellan elsparkcykel och cykel i Umeå – polisen larmades aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inträffade en olycka mellan en elsparkcykel och en cykel i Umeå. Två personer fördes med ambulans till sjukhus.

Polisen larmades dock aldrig till olyckan.

– Hade vi fått det samtalet så hade vi åkt. Det är synd, säger Roger Nilsson, chef för trafikavdelningen på polisen.

Desirée Kemi-Wikzén, som arbetar på SVT i Umeå, larmade om olyckan som inträffade på onsdagseftermiddagen. Hon såg en kvinna med en cykel som låg ner på marken och uppgav att hon blivit påkörd av en kille på elsparkcykel.

– Han slog ut en eller två framtänder, blodig i munnen, men såg ok ut. Hon fick ett djupt jack på näsan och blödde mycket, var i chock, blek och mådde illa, säger Desirée Kemi-Wikzén.

”Synd att vi inte larmades”

Ambulansen kom till platsen och förde båda till sjukhus för vård. Men polisen larmades aldrig om olyckan.

– Hade vi fått det samtalet så hade vi åkt. Det är synd. Jag vet inte vad det beror på. Det behöver vi titta närmare på. Det är SOS alarm som gör bedömningen om vi ska kontaktas, säger Roger Nilsson, chef för trafikavdelningen på polisen.

Risk att brott begåtts

Polisen menar att det är svårt att utreda den här typen av olyckor i efterhand – men att det finns risk för att ett brott begåtts.

– Om det sker en kollision försöker vi utreda vållandedelen. En person är i princip alltid misstänkt för brott efter en kollision. Det är någon som har gjort fel som orsakat olyckan, säger Roger Nilsson.

”Mörkertalet jättestort”

Han tror inte att detta är den första kollisionen med elsparkcyklar som inte kommit till deras kännedom.

– Eftersom det anmäls väldigt få olyckor så är mörkertalet garanterat jättestort. Återigen hamnar vi i att det inte ses som fordon. Det här kommer att ske fler gånger garanterat.

Händelsen ska utredas

SOS alarm säger att det stämmer att polisen aldrig larmades.

– Vi kommer att se över ärendet och undersöka om alla rutiner har följts. Mer information än så kan jag inte ge just nu eftersom vi behöver utreda händelsen, säger Sarah Hummerdal, ansvarig för press och samhällskontakter på SOS alarm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsparkcyklar i Västerbotten

Mer i ämnet