Karin Wiechel började jobba på redaktionen hösten 2002. Foto: SVT

Krönika: ”Lokala nyhetsjournalistikens hjärta”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Jag var inte med från starten 2001, utan kom till redaktionen hösten 2002. Jag har sedan dess haft allehanda roller; redaktör, reporter, valansvarig och programledare. När jag nyligen blev redaktionschef tar jag mig an uppdraget med stor ödmjukhet. Jag vill förvalta den här 20-åringen väl och att redaktionen ska fortsätta ge västerbottningarna intressanta, berörande och viktiga nyheter.

Karin Wiechel

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västerbotten

Förr fick invånarna i Västerbotten se Nordnytt på TV, en blandning av nyheter från Norrbotten och Västerbotten. Men den 5 mars 2001 klövs Nordnytt mitt itu och det som då hette Västerbottensnytt skapades. Sedan 2015 heter vi SVT Nyheter Västerbotten.

Klyvningen gjordes för att den lokala journalistiken skulle bli ännu mer lokal och igenkänningen, beröringen och identifikationen större hos våra tittare. De människor vi berättar om och för ska känna igen sig och förstå sammanhang i just sitt län.

Delningen var nödvändig, för de olika länen är så olika till sin karaktär. Befolkningsstrukturer och näringsliv ser helt olika ut – och det var svårt att skapa ett gemensamt nyhetsprogram där man kunde skapa igenkänning över två län.

Även om vi nu är två olika nyhetsprogram så närmar vi oss också varandra igen. I Arvidsjaur har SVT Nyheter Västerbotten och SVT Nyheter Norrbotten en gemensam liten tv-redaktion. Vi sänder ut tv-nyheter tillsammans, varannan vecka från Umeå och varannan från Luleå. En satsning på energi och klimat planeras också av redaktionerna gemensamt.

Där vill vi skildra hur industrin förändras – Hybrit, Northvolt och LKAB ställer om till ett mer fossilfritt samhälle och det vill vi berätta mera om.

Det är 20 år sedan SVT Nyheter Västerbotten föddes, men för 10 år sedan kläcktes också en idé i Umeå om att starta ett nyhetsprogram som var något annat än Rapport. Ett program som tar tillvara på de nyheter som sker vid sidan av regering, riksdag och myndigheter och istället beskriver hur livet ser ut i de delar av landet som det sällan berättas om i nyhetsprogram nationellt. Sverige idag som programmet heter fyllde nyligen 10 år och där finns också ambitionen att sända nyheter med igenkänning och beröring.

10-åringen och 20-åringen har som ambition att fortsätta vara den lokala nyhetsjournalistikens hjärta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.