Sophia Josephson, Kulturföreningen Huset i Klöse, strax innan kvällens kulturfestival drog igång. Foto: SVT

Kulturen intar glesbygden på Klösefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Runt den idylliska gamla bygdegården i byn Klöse, väster om Nordmaling, råder lugn och frid. Men ikväll så kommer det råda full aktivitet kring huset. Då samlas kulturutövare och festivalbesökare på Kulturhuset i Klöse för en endagsfestival.

Kulturföreningen Huset, som rörelsen kallas, är ett nätverk för unga konstnärer och kulturutövare i glesbygden som ska främja kultur på landsbygd och inte bara i storstäder. I den gamla bygdegården i Klöse har både flertalet minifestivaler, kurser och workshops arrangerats genom åren.

– Vi brukar försöka ha mycket konstnärer som jobbar på landsbygden i olika delar av Sverige och det är kul att samarbeta med landsbygdskonstnärer. De tycker nog det är härligt att komma hit och är fascinerade över det här stället och folk brukar få bra kontakt med varandra när de varit här, säger Sophia Josephson, en av Kulturföreningen Husets medlemmar.

Portabel tatueringsstudio och jongleringsshow

Klösefestivalen är kanske inte den mest ordinära festivalen som sommarfirare kan besöka. På plats har festivalbesökare kunnat tatuera sig i en portabel tatueringsstudio, spela utomhuspingis, måla på målarvägg och bevittna en jongleringstävling. På huvudagendan är naturligtvis också de mer välbekanta inslagen av konst- och fotoutställningar, musikspelningar och utomhusbio.

Konstnärerna Sofie Skalstad, projektledare för Unga på landsbygden och Julia Löf reser vanligen runt i sommar på mindre platser med vernissagen ”Mitt ibland ung kultur – utmanar den urbana normen”.

– Det är en jättetrevlig plats och roligt. Vi inom konstprojektet åker genom landet från Emmaboda till Jokkmokk, så det är olika ställen vi hamnar på. Det här är verkligen en pärla, tycker Sofie Skalstad.

LÄS MER: Systrarna skapar kultur på landsbygden

Festivalen gästades också av Henny From och Elvira Redlund, huvudrollsinnehavarna i filmen ”Hjärta Norsjö”, skapad av systrarna Lisa och Sophia Josephson, som också är två av initiativtagarna och eldsjälarna bakom både festivalen och Kulturhuset i Klöse.

Arrangemanget har anordnats i samarbete med Nordmalings kommun och URnära, och anordnas i samarbete med Unga på landsbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.