Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör husägaren Erik Lundström om längtan efter att få riva familjehemmet och bygga ett nytt. Foto: Anders Öhlund/SVT

Erik vill riva och bygga nytt hus i Svartnäs – stoppas av domstol

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla huset i Svartnäs där Erik Lundström föddes har stått tomt i fyra år och är i mycket dåligt skick. Det är mögel i väggarna och stora delar av huset har ruttnat. Han vill riva huset men får inte det eftersom det anses ligga i kulturhistoriskt område.

– Det är märkligt, säger Erik Lundström.

Svartnäs ligger mellan Norsjö och Bastuträsk och där vill Erik Lundström leva och dö.

Han vill riva huset och bygga nytt på samma plats, men stoppas av mark- och miljödomstolen.

– De har gått på linjen att det är ett kulturhistoriskt område som huset ligger i. Renovera upp det och bygga ett nytt hus bredvid det får jag tillstånd för. Men inte att riva och bygga nytt på samma plats som det gamla. Det går inte. Det är märkligt, säger Erik Lundström.

Kostar dubbelt så mycket att renovera

På 1960-talet skummades väggarna med karbamidskumplast som kan utveckla formaldehyd. Trappan på utsidan saknar skyddsräcken och den utgrävda källaren är inte original. Delar av huset har ruttnat och det är mögel på de flesta väggarna i källaren.

Att renovera upp huset skulle kosta 5 miljoner kronor. Att riva och bygga nytt skulle kosta runt hälften, enligt Erik Lundström.

– Här bodde min mor tills hon dog 2018. Här är jag född, här vill jag bo tills jag också dör. Nu skall jag ta en ny vända och försöka få Norsjö kommun att ge rivningstillstånd i höst. Kommunen vill ju att det byggs på landsbygden, säger Erik Lundström.

”Är man inte nöjd får man försöka igen”

Sam Venngren (S), ordförande i bygg- och miljönämnden i Norsjö, ser inga konstigheter med beslutet som nämnden tagit.

– Om länsstyrelsen skulle ha tyckt att vi gjort fel skulle de ha överklagat, men de har inte gjort det och inte heller mark- och miljödomstolen. Är man inte nöjd får man försöka igen, säger Sam Venngren (S).

Han menar att det finns gott om mark att bygga ett nytt hus på intill det äldre huset.

– Det finns möjligheter att söka bygglov för att bygga nytt hus. Vi utgår ifrån kommunens kulturprogram för byggnaderna som är upprättat med hjälp av museet. Vad som behövs om beslutet kring rivningstillstånd ska ändras är att det antas ett nytt bevarandeprogram kring kulturmiljön i kommunen, säger Sam Venngren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer