Foto: SVT.

Nya villkor försenar ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill inte att föreningen bakom Kulturhuset i lokstallarna i Umeå, ska kunna tycka till om framtida byggen på området.

Idag måndag går tidsfristen ut för erbjudandet från Inab, om att hyra de gamla lokstallarna på Haga i Umeå.

Föreningen bakom Kulturhuset i lokstallarna, skulle under söndagen ha beslutat om hur de skulle ställa sig till erbjudandet från Inab, att hyra lokalerna av kommunen för en krona, fram till den 15 december.

Men enligt Tobias Andersson, som är verksam i föreningen, lade motparten Inab till två paragrafer i kontraktet så sent som på fredagen, vilket fördröjde processen ytterligare. Det rör sig om två enkla saker, enligt Inab:s vd Bertil Hammarstedt.

Kan bli sakägare

Det ena är en godkännandeparagraf, som innebär att kontraktet ska godkännas av rätt kommunalt organ. Den andra, handlar om Umeå kommuns avsikt att ansöka om detaljplan för området, och där föreningen bakom Kulturhuset skulle kunna bli sakägare i en sådan process.

– Vi hade i princip bestämt oss för att säga ja, och var redo att skriva under, men vi vill att vår jurist tittar på våra möjligheter att få insyn i en sådan process, säger Tobias Andersson.

Vill bygga utan synpunkter

Inab:s vd Bertil Hammarstedt, är tydlig med vad kommunen avser med de nya paragraferna i avtalet.

– Vi vill bygga ett resecentrum på andra sidan järnvägsstationen. För att de inte ska lägga sig i den processen, har vi villkorat att de ska avstå från synpunkter. Vi kan inte sätta oss i en situation där vi inte kan bygga, säger Hammarstedt.

Idag måndag är sista dagen för erbjudandet, men föreningen har ännu inte tagit någon kontakt med Inab.

– Svar nej, säger Inab:s vd Bertil Hammarstedt.

Vad händer om ni inte får något besked under dagen?

– Det vet jag inte. Det är ju inte vi som avgör, utan det är upp till myndigheter att beakta om gällande lagar följs, och vidta åtgärder utifrån det, säger Bertil Hammarstedt.

Enligt Tobias Andersson, ska föreningen lämna ett besked.

– Vi har inget intresse av att förhala den här processen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.