Kulturskatt hittad på vind i Vindeln

Uppdaterad
Publicerad

Hon kallades Tjärdrottningen under sin tid som VD för ett av dåtidens stora exportföretag i länet, men idag är det nog många som aldrig hört talas om Ingegerd Levander. Men nu hämtas det sista av det material som finns kvar efter henne och familjeföretaget.

Det var när Åströmska gården i Vindeln renoverades för ett par år sedan som man hittade det bortglömda materialet på vinden och när fotografierna, breven och böckerna nu flyttas till folkrörelsearkivet kommer det noggrant att gås igenom.

– Det är en otrolig kulturskatt som ligger här på vinden och som har legat lite bortglömd i många år, så vi kände att det här är något vi måste ta hand om, säger Karin Holmgren som är arkivchef på Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

”Var en väldigt driftig kvinna”

Ingegerd Levander var kvinnan, tvåbarnsmamman och änkan som 1931, klev in i en rakt igenom manlig bransch i och med att hon blev VD för familjeföretaget Umeå tjärexport AB. Hon drev det stora exportföretaget framgångsrikt till dess att det lades ner under 1980-talet.

Vid sidan av företaget var Ingegerd Levander också politiskt engagerad i Moderata kvinnor i Västerbotten. Hon satt i styrelsen för Västerbottens tryckeri och var president i det kvinnliga nätverket Inner Wheel.

– Jag har själv aldrig träffat henne, hon dog på mitten av 90-talet, men de som har träffat henne intygar om att hon var en väldigt driftig kvinna och gav ett starkt intryck, säger Holmgren.

Framgångsrik men bortglömd

Men trots att Ingegerd Levander var en framgångsrik och driftig kvinna har hon blivit lite bortglömd och många har aldrig hört talas om henne.

– Jag tror att hon på sin tid, när tjära fortfarande var en stor exportvara, var ett bekant namn här i länet och det finns tidningsartiklar som visar att hon va omskriven i rikstidningarna också, säger Karin Holmgren.

Skulle du säga att Ingegerd Levander var banbrytande på något sätt?

– Absolut! Att hon som ung kvinna klev in i en så manlig sfär som tjärexporten och det finns beskrivningar om hur många blev förvånade att det kom en kvinna och dessutom i tjusig kappa, säger Karin Holmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.