Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Renmarkstorget ska byggas om, men får Stig Lindbergs skulptur vara kvar? Foto: SVT

Renmarkstorget i Umeå ska renoveras – osäkert om Stig Lindberg-skulptur blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Renmarkstorget i Umeå ska renoveras från grunden. Och en ny kulturstrid kan vara under uppsegling. Det är nämligen inte bestämt om den klassiska Stig Lindberg skulpturen ska tas bort eller vara kvar. 

– Konst berör. Därför är det viktigt att Umeåborna tycker till. Låt oss få se på olika möjligheter, säger Christina Bernhardsson (S), ordförande tekniska nämnden.

Med start 2025 är planen att Renmarkstorget ska byggas om. Umeå kommun samlar just nu in synpunkter och idéer om torgets framtid. Även umeborna får vara med och tycka till.

Uteblivna besked väcker oro

Men i utgångsläget är det inte säkert att den Umeåfödda och berömda formgivaren Stig Lindbergs skulptur på torgets fontän ska stå kvar. Kommunens inställning är öppen. Först lyssna sedan besluta. Men inställningen har väckt oro hos en del.

Kulturskribenten Yvonne Ritvall skrev tidigare i sommar en debattartikel om att skulpturen är i farozonen efter att ha pratat med Umeå kommun. Inte minst sedan hon fått beskedet att det kan bli aktuellt med flera förslag, både med och utan Lindbergskulpturen, säger hon till SVT Nyheter Västerbotten. 

Tonläget är redan högt och kommunens politiker har svarat med att Umeåborna måste få vara med och tycka.

Bland Umeåborna är meningarna delade. I klippet kan du höra några röster om Renmarkstorget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.