Hör projektledaren om kulturvägen i klippet ovan. Foto: SVT

Kulturväg rustas upp – blir dubbelt så dyrt

Uppdaterad
Publicerad

En 500 år gammal kulturväg rustas just nu inom Vännäs kommun. Men det måste göras varsamt då den ska återgå till ursprungligt skick och därför blir det dubbelt så dyrt som vanligt. Och det här är den första kulturvägen som rustas i hela norra Sverige.

– Det är väldigt ovanligt att vi genomför ett sådant här projekt. Första gången det händer norr om Gävle, säger Carita From som är projektledare vid Trafikverket.

Kostnad på cirka 3 miljoner kronor

Det är kulturperspektivet som kommer i första hand, vägen får inte förändras utan ska se ut som den gjorde på 1500-talet då den slingrade sig fram genom byarna Stärkesmark, Lillsjö och Tallberg. Det här innebär stora utmaningar för vägbyggarna som vill ha bärighet på vägen.

Dikena får endast rensas ytterst försiktigt och torvorna som grävs upp måste läggas tillbaks. Vägen får heller inte höjas. Sträckan är fyra kilometer och kostnaden för reparationen blir cirka 3 miljoner kronor vilket är dubbelt så dyrt som en vanlig vägupprustning.

– Vi måste någon gång bevara det gamla också och det är inte alla vägar som är kulturvägar så det är liksom både och. Men vi som vill att kunden ska komma fram på vägen vill ha en funktion också så, visst, det blir en kompromiss, säger Carita From.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer