Foto: SVT

Kungen hyllar svenska skogen: ”Växer så det knakar”

Uppdaterad
Publicerad

I dag besöker kung Carl XVI Gustav Västerbotten och två olika forskningsprojekt som handlar om skogen. Det är Kulbäckslidens och Svartbergets försöksstationer i Vindeln som får besök.

SVT:s Berno Jonsson fick en pratsund med kungen under hans besök i Vindeln.

Vad får kungen för känsla av skogen?

– Jag får en väldigt bra känsla. Svensk skog är fantastisk. Den växer så det knakar, säger kungen.

På måndag börjar älgjakten igen. Ska kungen jaga då?

Vill jaga med barnbarnen

– Jag har inte hunnit göra så mycket, men det blir lite senare i höst för min del.

Men det är ett stort intresse för er?

– Ja, jo, jag älskar jakt.

Kungen har fått många barnbarn på slutet, hur kommer kungen  att göra för att dela med sig av sina naturkunskaper. Får de följa med på jakt?

– Ja, jo, visst, visst, men nu är dom så små. Men den dagen kommer nog också.

Många besök för kungen

Kulbäckslidens försöksstation grundades redan 1923 av Skogsförsöksanstalten för vetenskapliga studier av skog. Sedan togs den över av Sveriges Lantbruksuniversitet och i dag hälsade Maria Norrfalt, ordförande för Future Forest och Annika Nordin, programchef för Future Forest kungen välkommen.

De tog också med kung Carl Gustav på en exkursion då forskare vid Future Forest berättade om sin forskning. Efter lunch ska kungen besöka Svartbergets försöksstation där också ett fältförsök vid vattendraget Krycklan besöktes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.