Foto: SVT/TT

Kungsörnar hotar nyfödda renkalvar

Renhjordarna är just nu inne i en intensiv kalvningsperiod och enligt samebyarna är trycket från rovdjuren på de nyfödda kalvarna värre än på mycket länge.

Just nu är renhjordarna inne i en intensiv kalvningsperiod. I samband med det är trycket från rovdjuren stort på de nyfödda kalvarna. Det är björn, järv och lodjur som tar inte bara kalvarna, utan också vajorna som bär på kalv. Renskötarna vittnar också om att örnarna ökat dramatiskt i antal.

– Det är kungsörn som är det största problemet, de bara väller in den här årstiden och jag vet inte vart de kommer ifrån, säger Anders Skum i Grans sameby.

Finns bara en fungerande taktik

Enligt Anders är den enda taktiken som fungerar att vara närvarande för då törs inte rovfågeln närma sig.

– När man är inne och kör hos renarna då kan man sitta där. Är det full kalvning i något område med kungsörn då kan man sitta där för då törs de inte gå in. Man kan ju sitta uppe hela natten ibland, man blir inte så glad alla gånger när man ser att man förlorat någon ren om jag ska vara ärlig, säger han.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer