– Läkaren bemötte mig som att jag var hypokondriker. Jag kände knölen på magen men jag är ju bara amatör och kan inte ställa min egna diagnos, säger Lisa Ainek Enmark. Foto: Privat

Lisa kände knöl i magen – cancerdiagnosen dröjde över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Ainek Enmark från Umeå kände en knöl i magen och hade långdragna magsmärtor.

Hon sökte hjälp – men det tog 1,5 år innan hon fick beskedet att det var tjocktarmscancer.

Nu kritiseras vårdcentralen av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Man känner sig så maktlös och man ska inte behöva kämpa för att bli trodd, säger Lisa Ainek Enmark.

Det var i februari 2015 som hon sökte hjälp för magbesvär som hon hade haft sedan ett år tillbaka. Smärtorna kom efter att hon ätit och höll i sig cirka 15 minuter åt gången samtidigt som hon mådde illa.

Läkaren på vårdcentralen trodde att det var magsår eller funktionell dyspepsi, ett tillstånd med återkommande kronisk smärta i magen.

– Läkaren bemötte mig som att jag var hypokondriker. Jag kände knölen på magen men jag är ju bara amatör och kan inte ställa min egna diagnos, säger Lisa Ainek Enmark.

Provtagningsmiss orsakade försening

Hon gjorde ytterligare en rad vårdbesök, för bland annat lågt blodvärde, innan cancern upptäcktes ett och ett halvt år senare. Vårdcentralen hade inte följt upp prov på blod i avföringen och IVO bedömer att diagnosen blev försenad på grund av provtagningsmissen.

Lisa Ainek Enmark fick aldrig hjälp av vårdcentralen att få sin diagnos utan det var via egna privata kontakter på sjukhuset som hon fick hjälp direkt.

– Jag har mer än en gång haft dåligt samvete över att jag kanske gått före någon i kön, men just då tänkte jag bara på att jag inte får dö, säger hon.

Hade spridit sig

När hon fick diagnosen hade cancern hunnit sprida sig och två år av cellgifter, stora operationer och sjukskrivning tog fart.

Innan det första besöket på vårdcentralen hade hon tagit en bild på magen där hon ringat in det onda området – och det visade sig sedan att tumören satt precis där.

”Ovanligt med tjocktarmscancer i din ålder”

– Jag var så arg och frustrerad när jag fick beskedet att det var cancer. Det värsta av allt var att läkaren skyllde på att jag var så ung, endast 34 år, och att det är så ovanligt med tjocktarmscancer i min ålder. Men det händer ju, man kan inte vifta bort det bara för att man är ung, säger Lisa Ainek Enmark.

Nu riktas kritik från IVO mot Västerbottens läns landsting där man menar att vårdcentralen inte uppmärksammade att den ordinerade provtagningen inte genomfördes men man riktar ingen kritik mot vården och behandlingen i övrigt.

Vårdcentralen medger fel

Lena Forsberg, avdelningschef vid den aktuella vårdcentralen, berättar att Lisa Ainek Enmarks läkare slutade på arbetsplatsen efter att det planerats att Lisa skulle komma och ta prover.

Hon försökte även gå och lämna prover på eget bevåg eftersom läkaren sagt att hon kunde komma in utan en bokad tid. Men enligt Lisa Ainek Enmark fick hon besked av vårdcentralen om att återkomma för provtagning när hon hade ont – vilket var förenat med sådana smärtor att hon knappt tog sig upp ur sängen.

Det gjorde att man till slut missade att Lisa Ainek Enmark aldrig kom och tog några prover, något som vårdcentralen egentligen ska följa upp.

– Det är ju frivilligt, men vi har ett ansvar enligt sjukvårdslagen att följa upp, alltså påminna patienten, om det gjorts en beställning om provtagning och patienten inte dyker upp. Där har vi gjort fel som inte har gjort det, säger Lena Forsberg.

Ändrar rutinerna

Hur ska ni se till att det inte sker liknande saker i framtiden?

– Läkare som slutar behöver gå igenom beställningar på prov till den ordinarie läkaren, så att det verkligen följs upp, säger Lena Forsberg.

I dag är Lisa Ainek Enmark fri från cancer men nu kommer hon att genomgå en årsröntgen i fem år fram för att se så att cancern inte kommer tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.