Det är kommunens detaljplanavdelning som har genomfört undersökningen. De har tittat på män respektive kvinnors inflytande i planeringen av nya byggnationer. Syftet är att främja ett mer jämställt Umeå och ta reda på vilka det är som påverkar byggandet och på vilket sätt.
Fick större genomslag
I undersökningen fann de dels att fler män lämnat synpunkter inför projektet, men även att männens synpunkter i större utsträckning fick genomslag.
– Det är svårt att dra generella slutsatser utifrån den här studien eftersom det är bara en planprocess. Det vi skulle behöva göra är att titta mer på varför fler män fått sina synpunkter tillgodosedda? Vilka synpunkter har dom lämnat in och vad är skillnaden, säger Sandra Thomée på Umeå kommun.
200 personer deltog
Enligt Thomée är det en rad olika faktorer som kan påverka hur synpunkterna tas tillvara, bland annat ifall personen som tycker till gör det i egenskap av husägare, i sin yrkesroll eller som politiker.
Av nära 200 personer som deltog i planprocessen var det till nästan lika stor del män och kvinnor som hade möjlighet att lämna synpunkter. Sextio procent av männen och fyrtio procent av kvinnorna lämnade in förslag på kvarterterets utformning.