Den senaste tidens kyla bådar gott för länets skidfantaster. Foto: Leif Henningsson

Kylan bådar gott för skidfantaster i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den rejäla köldknäpp som dragit fram över länet i början av november gör att flera vinteranläggningar ligger långt framme i förberedelserna inför säsongen, det står klart när SVT pratat med några av länets anläggningar.

–  Det ser enormt bra ut. Normalt har vi inte ens börjat spruta snö den här tiden, nu har vi nog sprutat en tredjedel av det vi planerat och ligger långt före planen, säger Gunnar Harr, verksamhetschef för Tjamstabackarna.

Kusten

I Skellefteå har kommunen haft konstsnöspåret öppet sedan höstlovet, liksom barnbacken i Vitberget och man har även hunnit en bra bit på slalombacken. I Umeå öppnar konstsnöspåret imorgon lördag, vilket är något senare än vanligt. Anledningen är att kommunen köpt in ett nytt system för konstsnö.

– Vi har jobbat hårt de senaste två veckorna tillsammans med kommunen och entreprenören och det känns kul att vi kan börja imorgon. Det känns jätteroligt att vara igång och jag hoppas det blir mycket folk och att solen tittar fram, säger Patric Junes, anläggningsansvarig vid IFK Umeå som sköter driften av Nydala konstsnöspår.

Fjällen

I Borgafjäll dras just nu leder för längdskidor och skotrar, men utförsåkningen är en bit bort. I Tärnaby är Ingemarbacken redan igång och Anjabacken snart redo. I Hemavan är premiären beräknad till 29 november. Och även om mycket av skidturismen har sin höjdpunkt på andra sidan nyår, så är det viktigt för vinteranläggningarna att få igång säsongen tidigt.

– Det är jätteviktigt. Vi vill gärna att besökarna kommer fler än en gång per år och varje säsong har ju sin tjusning. Det är oerhört viktigt för företagen i området att vi kan för länga säsongen, säger Sofi Marberg, verksamhetschef på Visit Hemavan Tärnaby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.