Kylan biter sig fast i norr. Foto: Jurek Holzer/Jan Collsiöö, TT

Kylan biter sig fast – skidtävling inställd

Publicerad

Kylan har ett fast grepp om den norra delen av landet. I Umeå har skidtävlingen Röbäcksspelen fått ställas in på grund av kylan.

– Vi har nu under -20 grader i Röbäck och enligt de prognoser vi har tillgängliga så ska det bli mildare men inte i tid för tävlingen, meddelar tävlingsledningen genom Mikael Åhl.

Ungdomstävlingen hade 146 anmälda åkare som inte kommer till start eftersom gränsen för barn- och ungdomstävlingar är -15 grader, enligt tidningen vk.se, som var först med att berätta om det inställda loppet.

33 minusgrader uppmätt

Och det fortsätter vara kallt i de norra delarna av landet. Under fredagsdygnet var Malå i Västerbotten kallast i landet med 33 minusgrader. På lördagsmorgonen har 32,5 minusgrader uppmätts i Älvsbyn, väster om Luleå.

I Västerbotten har temperaturen ökat något fram till lördagsmorgonen och som kallast är det med 28,2 minusgrader i Lycksele vid 09-tiden, enligt SMHI.

Varnar för nedisning

Från norra Östersjön upp till Norra Kvarken varnar SMHI för kulingvindar med styrkor upp emot 20 m/s. Dessutom varnas för nedisning av fartyg i Norra Bottenhavet och uppåt.

Störst risk är det för mindre fartyg i området, då stabiliteten kan påverkas starkt av isens tyngd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer