Under söndagen hölls temamässan. Foto: Svenska kyrkan/TT

Kyrkans temamässa – ”Fräls oss från patriarkatet”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen höll svenska kyrkans församling på Ålidhem en temamässa vid namn ”fräls oss från patriarkatet”. Där diskuterades språket inom den kristna tron.

Församlingen på Åldihem har i flera år haft feministiska bokcirklar där man läst och diskuterat feminsim inom den kristna tron. Varje termin hålls en temamässa på ämnet, i söndags hölls mässan ”fräls oss från patriarkatet”.

– Syftet med mässan var att diskutera språket inom den kristna tron. Eftersom att språket inom den kristna tron är väldigt gammalt så är det genomsyrat av patriarkatet. Det är något som vi tycker är viktigt att diskutera och problematisera, säger prästen Siv Olsson.

Extra aktuell

Det visade sig att terminens mässa blev mer aktuell än vad man väntat sig i början av september när bokcirkeln drog igång.

– Det fanns ingen i bokcirkeln som hade förutspått uppropet metoo, men det blev ju en positiv överraskning. Vi kommer självklart fortsätta med våra bokcirklar och temamässor i framtiden, säger Siv Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.