Korskyrkan stod till vänster om den fastighet som Arbetsförmedlingen huserar i. Vid rivningen av kyrkan landade en betongvägg på Arbetsförmedlingens tak. Foto: SVT

Kyrkans vägg rasade – krossade Arbetsförmedlingens tak

Uppdaterad
Publicerad

Korskyrkan i Umeå var så pass mögelskadad att församlingen jublade när det var dags att riva den. Men vid rivningen uppstod komplikationer. En av kyrkans betongväggar rasade ner – och landade på Arbetsförmedlingens tak som krossades.

En riskanalys och en extraordinär bedömningen hade gjorts utifrån förutsättningarna innan rivningen av kyrkan påbörjades. Trots det var en betongvägg oarmerad och föll isär under rivningen.

– Det finns alltid en risk då man river sådana här byggnader. Man bedömer alla risker, men det här var en komplicerad rivning och det kan alltid hända saker i en sådan här bransch, säger Fredrik Åkerlund, verksamhetchef för OF Bygg Kommanditbolag som står för rivningen.

LÄS MER: Kyrkan är för möglig – nu ska den rivas

”Vi lär oss av vårt misstag”

Väggen föll isär och landade på taket till Arbetsförmedlingens lokaler tak, som ligger vägg i vägg med kyrkan. Taket krossades, men rasade inte in. Ingen person fanns i eller utanför fastigheten vid den aktuella tidpunkten, vilket ingick i den arbetsplan som satts upp efter riskanalysen gjorts.

– Det blev skador på ytskikt och plåt som vi arbetar med att laga just nu. Nu utreder vi internt hur olyckan kunde inträffa och lär oss av vårt misstag. Det var tur att ingen person kom till skada, säger Fredrik Åkerlund.

Innertak föll ner i mötesrum

På Arbetsförmedlingen har man nu ett mötesrum som inte går att använda.

– Det är ett innertak som har fallit ner, så mötesrummet håller på att renoveras. Rummet kan inte användas och vi får använda andra lokaler under tiden, det är inte hela världen, men vi vet inte när det ska vara åtgärdat och hoppas självklart på så snart som möjligt, säger Patrik Svensson vid Arbetsförmedlingens presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.