”Helt förfärad blev jag” – hör Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå pastorat, i klippet. Foto: Anna Bergman/SVT

Kyrkoherden: ”Det blir en flashback till flygolyckan i Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag invigs en minnesplats och staty på Backens kyrkogård, två år på dagen efter flygolyckan i Umeå. Svenska kyrkan kommer inte göra något annorlunda med anledning av flygolyckan i Örebro, men kyrkoherden Lena Fagéus tror att sorgen efter den kan komma att prägla invigningen.

Lena Fagéus håller i minnesgudstjänsten i Backens kyrka som avslutar invigningen av minnesplatsen och statyn. När hon läste nyheten om att en ny flygolycka skett, den här gången i Örebro, blev hon förfärad.

– Om det väcker den reaktionen hos mig kan man ju föreställa sig hur det blir för dem som förlorade sina anhöriga och vänner i flygolyckan i Umeå för två år sedan, att det blir en sådan flashback tillbaka till när det skedde, säger hon.

Hedra sörjande

Torsdagens flygolycka i Örebro ändrar inte planerna för onsdagens minnesceremoni eftersom tanken med den är att ge ett utrymme för sorg och hedra sörjande, berättar Lena Fagéus.

– Invigningen blir en stund som får präglas av sorgen och sorgens tankar.

Konstverket som invigs på onsdag heter Ellips och är formgiven av konstnären Inger Sannes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.