Anna-Lena Söderman är en av de föräldrar som är orolig över det läckande taket. Foto: SVT

Läckande tak oroar föräldrar och personal

Uppdaterad
Publicerad

På förskolan Nyckelpigan i Dorotea har det sedan en längre tid läckt in vatten från taket. Men trots att personal och föräldrar klagat till kommunen har inte taket lagats.

Det är främst på hösten och våren det läcker in vatten på förskolan. Då har personalen ibland tvingats placera ut hinkar på golvet för att fånga upp vattnet.

Personal på förskolan berättar också hur man i köket ibland möts av att ett lysrör i taket är helt fullt med vatten. Nu är både de och föräldrar till barn på förskolan oroliga.

– Man bli ju orolig för mögel och fuktskador, vad gör inte det med barnens kroppar? Dom ska ju växa och utvecklas, säger Anna-Lena Söderman.

Kommunen har temporärt tätat taket så sent som i somras men problemen kvarstår.

”Ingen ska behöva bli sjuk”

I nuläget finns det inte möjlighet att gå vidare förens tidigast till våren, för att då eventuellt täta ordentligt eller byta ut taket helt.

– Dorotea är inte unikt att ha tak som börjat bli ålderstigna, vi får ta taken i den ordningen som läckaget bestämmer, säger Bengt Svensson, teknisk chef i Dorotea kommun.

Kan du förstå att vissa känner oro över att vistas i lokalerna?

– Till viss del kan jag ju göra det, vi kommer att ha möjlighet att utreda om det finns mögelsporer i luften när vi lagar taket. För ingen ska behöva bli sjuk av mögel, säger Bengt Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.