Hör räddningstjänsten om ladugårdsbranden Foto: Räddningstjänsten / SVT

Ladugård övertänd: ”70 kalvar brann inne”

Uppdaterad
Publicerad

En ladugård i Ytterbyn vid Lövånger började brinna under natten. När räddningstjänsten anlände var byggnaden redan övertänd och man räknar med att omkring 70 kalvdjur brunnit inne.

Larmet om en ladugårdsbrand i Ytterbyn vid Lövånger i Skellefteå kommun inkom till SOS strax efter midnatt mellan söndag och måndag.

När räddningstjänsten anlände till platsen rasade branden i ladugården.

– Vid framkomst var byggnaden helt övertänd och det fanns spridningsrisk till intillliggande byggnader, berättar Magnus Nyberg, insatsledare vid Skellefteå räddningstjänst.

70 kalvar innebrända

Det var försent att rädda ladugården och fokus flyttades till att rädda intilliggande byggnader.

– Inriktningen blev att begränsa spridningen eftersom det fanns ganska många byggnader i närheten med fler djur i. Men det gick bra och branden spred sig aldrig vidare, säger Magnus Nyberg.

Inga människor kom till skada till följd av branden men det fanns däremot djur i byggnaden som inte klarade sig ut.

– Enligt fastighetsägaren fanns ungefär 70 kalvar där inne som med största sannolikhet blev innebrända, säger Nyberg.

Ladugården var helt övertänd när räddningstjänsten och anlände. Foto: Räddningstjänsten

Platsen avspärrad

Man fick kontroll över branden under natten men tidigt på måndagsmorgonen finns fortfarande räddningspersonal kvar på plats.

– Det är ingen spridningsrisk nu men det är som en stor glödhög så vi har efterbevakning. Men under morgontimmarna ska vi ta nya beslut.

Även polisen har befunnit sig på plats under natten och man misstänker att branden börjat i ett foderutrymme som låg i anslutning till ladugården.

Polis har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och har spärrat av platsen i väntan på teknisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.