Foto: TT

Läkare anmäls – för att flera gånger ha kränkt barn

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke i Skellefteå kommun uppsökte läkare då han mådde psykiskt dåligt. Men i stället för att få den hjälp han hoppats på ska läkaren ha sagt att pojken var anorektisk, därmed kostade Sverige en massa pengar och i stället borde utvisas direkt. Nu anmäls läkaren för upprepade kränkande och rasistiska uttalanden mot patienter.

På grund av sitt instabila hälsotillstånd har pojken haft dålig aptit och svårt att sova. Till följd av det har pojken vid flera tillfällen fallit ihop och varit okontaktbar både i sitt hem och på skolan. Pojken uppsökte läkare för att få hjälp med sin hälsa, men ska då ha mötts av kränkande och rasistiska uttalanden från läkaren.

Enligt en IVO-anmälan ska läkaren ha kallat pojken för ”en trasig pojke som inte inte går att behandla”. Dessutom har läkaren enligt anmälan sagt att barn med anorektiska problem inte går att hjälpa, särskilt inte om de även har traumatiska minnen från hemlandet.

Ska ha kallat föräldrarna för idioter

Läkaren ska ha beskyllt föräldrarna för att ljuga om att pojken mår dåligt och han ska dessutom ha sagt att det är föräldrarnas fel att han i så fall mår dåligt, eftersom att de inte pratat med honom om att de själva också mår dåligt. Enligt anmälan kallade läkaren föräldrarna för idioter och svor åt dem flera gånger under deras samtal.

När familjen sökte hjälp hos samma läkare i december i fjol ska pojken ha fått höra att han var hysterisk och att hans psykiska mående inte går att bota förrän om 15-20 år. Först då ska det finnas kompetens i Sverige att hjälpa barn och ungdomar som är traumatiserade efter att ha upplevt krig på nära håll, enligt läkaren.

Som följd av detta känner familjen att de inte vågar söka hjälp igen då de upplever att de är en belastning för Sverige, vilket eventuellt kan leda till att de får negativa konsekvenser för deras asylprocess.

Gjorde en ovanlig anmälan

När det kom till socialtjänstens kännedom att patienter blivit illa behandlade av läkaren hjälpte en socialsekreterare familjen att anmäla detta till patientnämnden och gjorde dessutom en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, från socialtjänstens sida, något som inte hör till vanligheten.

– Det är otroligt ovanligt att vi från socialtjänstens sida anmäler en läkare, säger Carina Mörk Lindgren, verksamhetschef vid socialtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.