Läkare i Västerbottens inland skrev ut mängder av narkotikaklassad medicin

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Västerbottens inland fick tre års prövotid efter att han skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till både sig själv och patienter med missbruksproblem.

Nu yrkar Inspektionen för vård och omsorg (IVO)) att hans läkarlegitimation ska återkallas efter att läkaren inte skött sig under prövotiden.

Våren 2016 anmäldes läkaren av två apotek för att ha förskrivit stora mängder narkotiska läkemedel och för att ha skrivit ut det centralstimulerande preparatet metylfenidat trots att han saknade behörighet till detta. Strax därefter gjorde även polisen en anmälan om att läkaren skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till en patient som sålde dem vidare.

Skrev ut till sig själv

IVO startade en utredning som visade att läkaren brustit i sin förskrivning vid en rad tillfällen. Bland annat hade han skrivit ut opiater och bensodiazepiner till en patient med dokumenterade missbruksproblem, skrivit ut höga doser av beroendeframkallande läkemedel till en person med allvarligt läkemedelsberoende och skrivit ut narkotiska läkemedel till sig själv vid 31 tillfällen.

Hälso- och sjukvårdsnämnden gav läkaren tre års prövotid för att bättra sig. Samtidigt startade IVO en tillsyn av läkaren.

Följde inte planen

Efter drygt ett år slutade läkaren dock att skicka in de handlingar som IVO krävde av honom under prövotiden. Efter en påminnelse meddelade läkaren att han prioriterade ”patientnyttoarbete före underrättelser” och han beskrev sig som ”extremt kunnig, kreativ och samhällsnyttig”. En tid senare slutade han att arbeta som läkare till följd av sjukdom.

Nu begär IVO att Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd ska återkalla mannens läkarlegitimation, då han inte följt prövotidsplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.