Bilden är en genrebild och har ingen koppling till händelserna i texten. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Läkaren dömdes för grova sexbrott mot barn – Handledaren: ”Lyckades lura sin omgivning”

Uppdaterad
Publicerad

En trevlig, tillmötesgående och social man – som lyckades dupera sin omgivning helt. Så beskrivs den nu dömde läkaren av sin tidigare handledare. I går dömdes läkaren för en rad grova sexbrott mot barn.

– Jag blev helt chockad när jag fick veta om misstankarna mot honom, det vände sig i varenda cell, säger handledaren.

Läkaren började jobba som ST-läkare i Skellefteå 2014. Han var omtyckt av kollegorna och det fanns inget som väckte misstankar kring honom, berättar den kvinnliga läkare som var hans handledare under nästan ett år. 

– Hade han haft ett märkligt beteende hade han aldrig kommit undan med det här, säger handledaren som vill vara anonym.

”Får bara aldrig ske”

Läkaren, som igår dömdes för bland annat grov våldtäkt mot barn, filmade i hemlighet övergreppen. När misstankarna mot honom blev kända kom det som en chock, berättar handledaren. 

– Jag kände avsky. Både som mamma och i min profession – det här får bara aldrig ske, säger hon.

Kontaktade föräldrarna

När hon fick veta om misstankarna kontaktade handledaren själv föräldrarna till barnen som utsatts. 

– De flesta hade inte sett något märkligt. Han lyckades verkligen att dupera sin omgivning. 

Hon har också kollat upp var hon själv var när övergreppen skedde och märkt att det var vid tillfällen när hon var ledig. 

– Jag har rannsakat mig själv, och verkligen reflekterat över vad som hänt. Jag hoppas och tror att han inte vågade göra det när jag var där, säger hon och tillägger: 

– Jag lider med de här familjerna och barnen och hoppas att de kan gå vidare och att de kan få ett förtroende för vården igen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.