Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, till höger, är självkritisk. Foto: SVT

Landsbygdsministern: ”Många åtgärder krävs”

Publicerad

Det kommer att behövas en mängd politiska åtgärder för att vända de nedåtgående trenderna i den svenska glesbygden. Det säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht efter att ha tagit del av SVT:s kartläggning av de områden i landet där all service slagits ut.

I veckan har SVT Nyheter Västerbotten rapporterat om att stora delar av landet förlorat all form av service. I Västerbotten handlar det om en tredjedel av länets yta, och i hela landet är det mer än tio procent.

Frågan om regionalpolitiken har stått långt ner på den politiska dagordningen. Men nu pratas det betydligt mer om den regionala utvecklingen. Regeringens företrädare är självkritiska i frågan. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht känner igen sig i den bild som tv-inslagen ger. Han bor själv i en by i Tornedalen där butiken har lagts ned.

#dödazoner

”En palett av åtgärder”

I den intervju som SVT gjort med ministern utlovar han en omfattande satsning på att bryta den nedåtgående trenden för landets glest befolkade områden. Livsmedelsstrategin, stöd till lokal service och snabbare utbyggnad av bredbandsåtgärder är saker som redan har sjösatts.

– Det behöver göras mycket mer. Det är en palett av åtgärder som kommer att behövas, säger Bucht bland annat i intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dödazoner

Mer i ämnet