Västerbottens landshövding Magdalena Andersson. Foto: Pressbild/TT

Landshövding kritiserar mediabevakning

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens landshövding tycker att det är ”väldigt tråkigt” att norra Sverige inte har samma mediabevakning som södra Sverige. Nu bjuder hon in till samtal mellan mediaaktörer och företag.

Det är landshövding Magdalena Andersson som tagit initiativet till diskussioner om länets viktiga framtidsfrågor. Under rubriken ”Framtid Västerbotten” kommer det att arrangeras flera olika evenemang där det ska tas fram strategier inom viktiga områden.

Sämre mediabevakning

Det första mötet kommer att hållas den 24 april och handla om mediabilden av norra Sverige. Ett ämne som aktualiserats av nedskärningar i bevakningen av länet från riksmedia.

– Jag kan tycka att det är väldigt tråkigt att vi i norra Sverige, som utgör hälften av Sveriges yta, inte har ens i närheten av samma bevakning som södra Sverige har, säger Magdalena Andersson.

Bland det som ska diskuteras är hur mediabilden av norra Sverige påverkar länets chanser till kompetensförsörjning och tillväxt och hur mediabilden stämmer överens med den faktiska verkligheten.

– Det händer så otroligt mycket här som vi bara berättar för varandra, sådant som aldrig kommer ut i media i övriga Sverige. Vi har forskning, spännande projekt som pågår i polarområdena, utveckling inom förädlingsindustrin och gruvboomen, säger Magdalena Andersson.

Hoppas TT kommer

Inbjudna till residenset under mötet är de stora medieaktörerna i länet, samt de större företagen och företag som är i utvecklingsfas.

– Vi hoppas att TT kan komma och svara på frågan om de verkligen tycker att de ger en bra och heltäckande bild av Sverige när de inte har någon bevakning norr om Uppsala, säger Magdalena Andersson.

Vad hoppas ni att detta ska leda fram till?

– Vi hoppas kunna ta fram en gemensam strategi för hur vi ska hantera den här frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.