Foto: TT/SVT

Landstinget har investerat i finsk kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Västerbottens läns landsting satsar på att bli Sveriges mest hållbara landsting till 2020 så har de nu indirekt blivit delägare i världens största privata oljeproducent och har investerat i finsk kärnkraft. Det avslöjar Folkbladet idag.

Starka reaktioner väcktes i Västerbotten när bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki, 16 mil från Skellefteå, blev aktuellt. Flera överklaganden lämnades in och människor protesterade mot bygget. Nu visar en granskning som Folkbladet gjort att landstinget satsat skattepengar i en räntefond som i sin tur köpt obligationer i just kärnkraft.

Är delägare i ett oljebolag också

Västerbottens läns landsting äger nämligen andelar värda 174 miljoner kronor i en fond som heter Evli European Investment Grade som nu investerat pengar genom företagsobligationer i kärnkraftverket Olkiluoto som ligger 27 mil från Nordmaling.

– Det var ny information att den här typen av företagsobligationer finns i våra räntefonder. Den kopplingen har jag inte sett, säger Robert Winroth (MP), landstingsråd till Folkbladet.

Förutom kärnkraftverket som Västerbottens läns landsting nu indirekt investerat i är landstinget även indirekta delägare i Donald Trumps utrikesministers tidigare företag Exxon–mobil Corp via en annan fond.

Har lite inflytande över investeringarna

Anledningen till att det blivit så här är för att Lanstinget inte handlar fonder på egen hand utan köper i stället en tjänst där utföraren är förpliktad att följa en förvaltningspolicy som fullmäktige godkännt. Men landstinget har, bortsett från den antagna policyn, lite inflytande över investeringarna.

– Det är därför policyn finns. Det är ju regler som inte bara vi, utan som branschen själva antagit. Det är möjligt att det finns procent där det faller inom gränsen, annars ska vi inte vara där, säger Peter Olofsson (S), landstingsråd till Folkbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.