Foto: SVT.

Landstinget vill bilda sex nya länskliniker

Publicerad

Landstinget föreslår att ett tiotal kliniker ska slås ihop till sex nya länskliniker. – Det handlar om att skapa en jämlik vård och använda gemensamma resurser optimalt, säger Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Utmaningarna är många för den specialiserade sjukvården. Det handlar om ökade pensionsavgångar och svårigheter att rekrytera rätt personal. Landstingets förslag berör sjukhusen i Lycksele, Skellefteå och Umeå, men det ska inte handla om en besparingsåtgärd.

– Länets tre sjukhus måste samverka ännu mer för att både klara uppdraget och utveckla verksamheten, säger Ann-Christin Sundberg.

”Känn ingen oro”

Enligt förslaget så ska bland annat de tre kvinnoklinikerna bli en länsklinik och även ögonklinikerna ska slås ihop. Det blir då en verksamhetschef i länet för verksamheter inom samma medicinska område.

Vad innebär det i praktiken för patienterna?

–  Egentligen inte så mycket. Där vi har verksamhet på alla tre sjukhusen ska patienten tas om hand lokalt i första hand men det kan bli så att man som patient kan få resa. Som det är idag, säger Ann-Christin Sundberg.

Vad säger du till de som är oroliga för att all vård till slut ska hamna i Umeå?

– Känn ingen oro över det. Vi har tre sjukhus och om inte alla tre tillsammans fungerar då får vi inte vården i länet att funka. Det finns inte på världskartan att allt ska till Umeå. Vi har inte den strukturen i vårt län att ett sjukhus ska ha all vård.

Hur kommer omorganisationen påverka de anställda?

– I huvudsak påverkas ledningsstrukturen eftersom det blir färre verksamhetschefer, säger  Ann-Christin Sundberg.

I slutet av september ska politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden ta beslut i frågan.

Klinikerna som slås samman

Operationscentrum och Centrum för intensiv- och postoperativ vård i Umeå, anestesi, operation och IVA i Skellefteå och anestesi och IVA i Lycksele bildar en ny länsklinik.

Kirurgcentrum i Umeå och del av kirurg- och ortopediklinikerna i Skellefteå och Lyckselebildar en länsklinik.

Kvinnoklinikerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele bildar en länsklinik.

Ögonklinikerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele bildar en länsklinik.

Ortopedkliniken i Umeå och del av kirurg- och ortopediklinikerna i Skellefteå och Lycksele, samt på sikt hand- och plastikkirurgiska kliniken i Umeå bildar Rörelsorganens centrum.

Psykiatriska klinikerna i Umeå, Skellefteå och Lycksele bildar en länsklinik.

Länskliniken Öron-näsa-hals-, käkkirurgiska kliniken och Neurocentrum slås också samman.

Källa: Landstinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.