Foto: TT

Länets hälsocentraler sämst i landet på att svara i telefonen

Uppdaterad
Publicerad

Hälsocentralerna i Västerbotten är sämst i landet på att svara i telefon. Alla som ringer ska få kontakt med vårdcentralen för rådgivning och/eller tidsbokning samma dag, enligt den nationella vårdgarantin. I Västerbotten är det 74 procent som får svar samma dag, jämfört med 88 procent för riket. Sämst är de i Malå där bara 33 procent får svar samma dag.

– Det är naturligtvis inte bra. Det är också en trovärdighetsfråga för verksamheten och vården att få komma fram när man ringer, säger Peter Olofsson (S) landstingsråd.

LÄS MER: Så här ser det ut på din hälsocentral

Sex av tio kommer fram

Svårt att komma fram är det också till hälsocentralerna på Mariehem, i Robertsfors, Ursviken, Kåge-Moröbacke och Anderstorp. Här är det ungefär sex av tio som kommer fram samma dag.

Men det finns också undantag. Alla som ringer till Holmsunds hälsocentral får svar samma dag de ringer.

– Att svara i telefon är A och O. Det blir inte fler patienter för att vi inte svarar. De kommer till oss på något annat sätt i stället, säger Ronny Lestander, verksamhetschef i Holmsund.

Han berättar att hälsocentralen under två års tid har satsat på att prioritera akuta patienter, och patienter som ringer.

– Det gör vi alltid först. Då minskar också trycket i telefon efter ett tag. Befolkningen blir trygg när de alltid kommer fram i telefon när de ringer, säger Ronny Lestander.

Stor skillnad på ett år

Han menar också att orsaken till att Västerbotten fallit i statistiken är att det för drygt ett år sedan fanns en ”flitpeng” om hälsocentralen var duktig på att svara i telefonen, den är nu borttagen.

Bara för ett år sedan låg Västerbotten på samma siffra som riket  – 88 procent. På bara ett år har länet alltså fallit till 74 procent.

Varför svarar man då inte i telefon?

– Det viktigaste är ju att de som ansvarar för verksamheten också beslutar hur man prioriterar vidare. Jag kan bara konstatera att det beror på att man har väldigt svårt att få tag på personal på många ställen, säger Peter Olofsson (S).

Medvetna om problemet

Inger Sundin är verksamhetschef vid Malå sjukstuga och hon är väl medveten om problemet och säger att man på sjukstugan jobbar aktivt med att kunna besvara alla samtal.

– Men vi anstränger oss och jag kan se att det gett resultat, även om vi fortfarande har mycket att jobba med, skriver hon i ett mail till SVT. Hon konstaterar också att det är en kombination av personalbrist och prioriteringar som ligger bakom de dåliga telefon-siffrorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.