Länets röster i riksdagsvalet räknade

Uppdaterad
Publicerad

Nu är valnattsresultatet klart för länet vad gäller riksdagsvalet.

När Västerbottens alla röster är räknade står det klart att Alliansen gör ett fiaskoval där Moderaterna backar med 3,9 procent och att man därmed också tappar ett av sina mandat. Folkpartiet och Kristdemokraterna backar också till vardera 4,3 procent och tappar därmed sina mandat. Centern tappar till 6,7 procent och får behålla sitt mandat.

– Vi backar i länet och följer rikstrenden. Vi som parti var uträknade. Men nu är vi kvar i riksdagen och det är jag jätteglad för, säger Anders Sellström (KD), riksdagsledamot.

Val 2014 – Västerbotten

– Nu krigar vi om ett utjämningsmandat. Vi får vänta tills poströsterna är räknade, säger Sellström.

Feministiskt initiativ tog 3,8 procent av Västerbottningarnas röster, vilket inte hade räckt till något mandat även om man hade klarat spärren.

7,3 procent av rösterna i riksdagsvalet från Västerbotten får Sverigedemokraterna. Det innebär ett mandat i riksdagen.

Socialdemokraterna gör ett i stort sett oförändrat val jämfört med för fyra år sedan och landar på 42,2 procent. Samtidigt kommer Västerbottens socialdemokrater få ytterligare ett mandat i riksdagen.

Nu blir det en hård fight om utjämningsmandat för partierna i Västerbotten, och det kan dröja ett bra tag innan man vet hur det blir med dessa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Västerbotten

Mer i ämnet