Arkivbild. Antalet patienter hos Holmsunds Hälsocentral har ökat från 4000 till 8000 efter att det privata alternativet Min hälsa la ner i början av sommaren. Foto: SVT

Fördubblat patientantal – långa köer till Holmsunds hälsocentral

Publicerad

Hälsocentralen i Holmsund har de senaste månaderna haft det tufft. Antalet patienter har fördubblats, väntetiderna för den som ringer är långa och personalstyrkan för liten. Enligt verksamhetschefen kan läget vara tillbaka till normalt i december.

I början av sommaren hade Holmsund två hälsocentraler. Holmsunds hälsocentral som drivs av landstinget i Västerbotten och den privata hälsocentralen Min hälsa.

Men precis innan midsommar beslutade landstinget att säga upp avtalet med Min hälsa då man hade problem att bemanna verksamheten, vilket i sin tur ledde till att vissa allmänna vilkor i avtalet inte kunde uppfyllas.

Det innebar att de 4000 patienter som verksamheten hade flyttades över till Holmsunds Hälsocentral. Därmed fördubblade man antalet patienter.

– Mitt i sommaren gick vi från 4000 patienter till 8000 så vi dras fortfarande med den tsunamin som kom då och vi har inte hunnit komma ikapp än. Det var inget som gick att förbereda sig på, säger Ronny Lestander, verksamhetschef för Holmsunds Hälsocentral.

”Inne i den tuffaste perioden”

Enligt Lestander är man fullt medvetna om de långa väntetiderna och förklarar att en stor rekrytering pågår.

– Vi jobbar stenhårt med rekryteringen på sjuksköterskesidan. Men det tar lite tid då vissa har uppsägelsetider. Det mesta är klart men problemet är att de inte finns i verksamheten än, säger han.

Lestanders bedömning är att de sakta men säkert kommer att minska väntetiderna och att situationen som den är nu bör vara löst senast i december.

– De senaste två månaderna har det varit tufft för verksamheten och vi är nog inne i den tuffaste perioden just nu. Personalen har det väldigt tufft just och jobbar på för max.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.