Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den är inte säker alls” – SVT:s meteorolog förklarar varför långtidsprognoser är svåra och varför de ska tas med en nypa salt. Foto: SVT

Långtidsprognos spår kall sommar – SVT:s meteorolog: ”Inte säker”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges sämsta sommarväder ser Västerbottenskusten och Norrbottenskusten ut att få. Det visar en europeisk långtidsprognos. Men SVT:s meteorolog Nitzan Cohen tonar ner betydelsen av prognosen:

– Det är så många faktorer längre fram som har ett viktigt inflytande på hur sommarvädret blir, säger han.

Det är det europeiska väderinstitutet ECMWF som gjort en långtidsprognos inför sommaren, vilket Aftonbladet rapporterade om i helgen.

Halv grad kallare

Prognosen visar att det under de tre sommarmånaderna kan bli i snitt en halv grad kallare än tidigare år under 2000-talet över hela Östersjöområdet. Upp mot Bottenviken och Bottenhavet kan det bli 1-2 grader kallare än snittet, enligt prognosen.

– Det är i princip motsatt prognos från den i fjol, som talade för att det skulle bli lika varmt som sommaren 2018, säger meteorolog Nitzan Cohen.

Stämde inte förra året

Långtidsprognosen som ECMWF gjorde då visade sig inte stämma med utfallet i slutändan och Nitzan Cohen understryker att inte heller den här långtidsprognosen är säker.

– Det går inte att se hela perspektivet när vi inte har hela vårens utveckling.

Vad går att säga om sommarvädret redan nu?

– Just nu kan man inte säga någonting. Det är först i maj, då våren till stora delar har passerat som man kan se trender, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.