Länsstyrelsen kritiserar djurparken

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele Djurpark uppfyller inte kraven på hur en djurpark ska drivas. Och efter den senaste lodjursrymningen uppmanar nu länsstyrelsen till skärpning.

Västerbottensnytt berättade i går att det halvtama lodjur som rört sig i Lycksele de senaste veckorna tillhör Lycksele djurpark. Något som får länsstyrelsen att reagera starkt.

– De sköter inte sin verksamhet på ett bra sätt. De har rätt bra koll på sina papper, men när det händer något då måste det finnas rutiner som säger vem som bär ansvar och vad det är som ska göras. När ett djur rymmer så måste man ha bättre koll än så här, säger Linda Olofsson på länsstyrelsen i Västerbotten.

Lodjuret i Lycksele

Att djur har rymt från Lycksele Djurpark är inte ovanligt. Järv, utter, bäver och nu senast har en lodjurshona rymt och tagit sig ut från djurparken i Lycksele. Två veckor har gått från det att lodjuret skymtades i centrala Lycksele till att djurparken kunde bekräfta att lodjuret var deras. I inget av fallen har länsstyrelsen blivit underrättad om att en rymning ägt rum, trots att djurparken är skyldiga att informera.

– Vi på länsstyrelsen måste få veta när det händer något. Vi har aldrig blivit informerade direkt från djurparken när ett djur har rymt. Vi får läsa det i tidningen dagarna efter och så får det inte gå till, säger Linda Olofsson.  

Uppfylller inte kraven

Lycksele djurpark har i många år kämpat med att uppfylla kraven för att kunna bedriva sin verksamhet. Bland annat har djurparken lämnat in sena ansökningar om djurparkstillstånd och vilthägnstillstånd som både kommer in för sent och som är ofullständiga. Länsstyrelsen har tidigare besökt djurparken och påpekat att många förbättringar måste göras för att de ska kunna driva en säker djurpark.

– Jag vet inte vad som kommer att hända. Djurparken uppfyller inte kraven för vad som krävs i och med att det sker så många rymningar. Vi har länge begärt en långsiktig plan för hur djurparken ska jobba långsiktigt med sina ytterstängsel, säger Olofsson och fortsätter:

– Ska man ha den fauna som de har så måste de skärpa upp det här. Djuren kan inte springa ut och in hur som helst. Det är inte ovanligt att djuren kan rymma inom djurparken, men de får inte ta sig ut i samhällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lodjuret i Lycksele

Mer i ämnet