Länsstyrelsen i Västerbotten har de senaste åren utökat sitt uppdrag att förebygga våld mot kvinnor. Foto: SVT

Länsstyrelsen: Ökat intresse för våldsförebyggande arbete

Publicerad

Som en del i att förebygga mäns våld mot kvinnor utlyser länsstyrelsen i Västerbotten kompetensstöd till aktörer som jobbar med dessa frågor.

Länsstyrelserna runt om i landet har i uppdrag att förebygga mäns våld mot kvinnor men de senaste två åren har det uppdraget blivit större.

– Det har med den nationella handlingsplanen att göra, att vi ska motverka mäns våld mot kvinnor. Sen 2018 ska vi också utveckla det våldsförebyggande arbetet och utlysningen är en insats i det, berättar Sara Moberg, utvecklingsledare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Stort söktryck ifjol

Emellanåt utlyser man därför ett kompetensstöd på 800 000 kronor som kommuner, regionen och ideella organisationer kan söka. Man gjorde det i fjol och gör det även i år. Förra året var summan som söktes dessutom större än den som utlystes.

– Rent generellt har intresset för våldsförbyggandet ökat de senaste åren och det kan dels bero på att mäns våld mot kvinnor har uppmärksammats i media i olika former. Det finns också en tydlig politisk inriktning att vi behöver utveckla det förebyggande arbetet. Vi har inte alltid haft det här fokuset på det förebyggande tidigare. vi behöver bli bättre på det jobbet, säger Moberg.

De insatser som pengarna går till varierar men bland insatser som gjorts nämner Sara Moberg Norsjö kommun. Här sökte man pengar för att jobba våldsförebyggande i kommunens skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.